Кина је до сада потписала 174 документа о сарадњи на заједничкој изградњи „Један појас и један пут“ са 126 земаља и 29 међународних организација.Анализом података о потрошњи увоза и извоза наведених земаља на јд платформи, институт за истраживање великих података Јингдонг је открио да онлајн трговина Кине и кооперативних земаља „Један појас и један пут“ представља пет трендова, а „онлајн пут свиле“ ” се описује прекограничном електронском трговином.
Тренд 1: обим пословања на мрежи се брзо шири

Према извештају који је објавио институт за истраживање великих података Јингдонг, кинеска роба је продата прекограничном е-трговином у више од 100 земаља и региона, укључујући Русију, Израел, Јужну Кореју и Вијетнам који су потписали документе о сарадњи са Кином како би заједнички изградити „Један појас и један пут“.Онлине комерцијални односи су се проширили са Евроазије на Европу, Азију и Африку, а многе афричке земље су постигле нула напредака.Прекогранична онлајн трговина показала је снажну виталност у оквиру иницијативе „Један појас и један пут“.

Према извештају, међу 30 земаља са највећим растом онлајн извоза и потрошње у 2018. години, 13 је из Азије и Европе, међу којима се највише истичу Вијетнам, Израел, Јужна Кореја, Мађарска, Италија, Бугарска и Пољска.Остала четири су окупирали Чиле у Јужној Америци, Нови Зеланд у Океанији и Русија и Турска широм Европе и Азије.Поред тога, афричке земље Мароко и Алжир такође су оствариле релативно висок раст у прекограничној потрошњи е-трговине у 2018. Африка, Јужна Америка, Северна Америка, Блиски исток и друге области приватног пословања почеле су да буду активне на мрежи.

Тренд 2: прекогранична потрошња је чешћа и разноврснија


Време поста: 31.03.2020