Kina je do sada potpisala 174 dokumenta o saradnji na zajedničkoj izgradnji „Jedan pojas i jedan put“ sa 126 zemalja i 29 međunarodnih organizacija.Analizom podataka o potrošnji uvoza i izvoza navedenih zemalja na jd platformi, institut za istraživanje velikih podataka jingdong je otkrio da internet trgovina Kine i kooperativnih zemalja "Jedan pojas i jedan put" predstavlja pet trendova, a "online put svile" ” se opisuje prekogranična e-trgovina.
Trend 1: opseg poslovanja na mreži se brzo širi

Prema izvještaju koji je objavio institut za istraživanje velikih podataka jingdong, kineska roba prodata je putem prekogranične e-trgovine u više od 100 zemalja i regija uključujući Rusiju, Izrael, Južnu Koreju i Vijetnam koji su potpisali dokumente o saradnji s Kinom kako bi zajednički izgraditi “Jedan pojas i jedan put”.Online komercijalni odnosi su se proširili iz Evroazije na Evropu, Aziju i Afriku, a mnoge afričke zemlje su postigle nula napredaka.Prekogranična online trgovina pokazala je snažnu vitalnost u okviru inicijative „Jedan pojas i jedan put“.

Prema izvještaju, među 30 zemalja s najvećim rastom online izvoza i potrošnje u 2018. godini, 13 je iz Azije i Evrope, među kojima se najviše ističu Vijetnam, Izrael, Južna Koreja, Mađarska, Italija, Bugarska i Poljska.Ostala četiri su okupirali Čile u Južnoj Americi, Novi Zeland u Okeaniji i Rusija i Turska širom Evrope i Azije.Osim toga, afričke zemlje Maroko i Alžir također su ostvarile relativno visok rast potrošnje prekogranične e-trgovine u 2018. Afrika, Južna Amerika, Sjeverna Amerika, Bliski istok i druga područja privatnog poslovanja počele su biti aktivne online.

Trend 2: prekogranična potrošnja je češća i raznovrsnija


Vrijeme objave: 31.03.2020